Margaret Allison Blair McKimmie Cruickshank

(12/1 1847 – 8/6 1906)

Av en skotsk kvinnas efternamn kan man utläsa båda föräldrarnas efternamn. Alltså vet vi av Margarets efternamn att pappan hette McKimmie och mamman Blair. Som gift kunde Margaret kalla sig Blair McKimmie Cruickshank.


Margaret gifte sig den 15 juni 1870 med Robert Cruickshank och de bosatte sig på 31 Paisley Road, Glasgow och fick fyra söner och en dotter. Margaret blev änka i april 1896 då Robert dog i hjärtinfarkt. Hon överlevde sin make med tio år och hann få ett barnbarn – äldste sonen James dotter, den 28 juni 1898. Flickan döptes traditionsenligt till Margaret McKimmie Cruickshank också kallad Daisy. McKimmie efter mammans familjenamn (morfar) och Cruickshank efter pappans.

Om Margaret vet vi mindre än om maken Robert. Men hon var rödhårig, vilket syns på ett målat porträtt av henne som ung. Du kan se porträttet här till höger.


När hon var ung hade hon alltså ett praktfullt hår men fick senare någon sjukdom som gjorde att mycket av hennes hår föll av. Hon bar därför gärna hatt. En omständighet som inte var så besvärande då modet då anbefallde att kvinnor bar hatt, till och med inomhus.